Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: «Νικητές και χαμένοι»


ΝΑ ΜΑΣΤΕ πάλι ΕΔΩ… Επειδή παρεξηγηθήκαμε από κάποιους υποψηφίους για την σκοπιμότητα της δημιουργίας του συγκεκριμένου blog, συνειδητά σταματήσαμε να κάνουμε αναρτήσεις όσο διήρκεσε η προεκλογική περίοδος, για να μην δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους να ενοχοποιήσουν και να υποβαθμίσουν την αξία των όσων γράφουμε.

Έχει περάσει ένα 24ωρο γεμάτο από το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου και θεωρούμε πως μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Πρώτο συμπέρασμα. ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ των εκλογών είναι ο νυν Δήμαρχος κ. Χρήστος Βρεττάκος. Πήρε σχεδόν όσα πήραν όλοι οι υπόλοιποι. Αποδείχτηκε μετρ της πολιτικής στρατηγικής, για 5 ολόκληρα χρόνια και το καρπώθηκε στις εκλογές, παρόλο που προεκλογικά έκανε αρκετά λάθη, τα οποία κατά την γνώμη μας προήλθαν από το φυσιολογικό άγχος που του δημιούργησαν οι πολλές υποψηφιότητες.
Γράφοντας για στρατηγική θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Το Σάββατο, μια μέρα πριν τις εκλογές, κατέβηκε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας στο Κερατσίνι, για ουζάκι!!! Σε άλλες εποχές και ιδιαίτερα της ΠΑΣΟΚικής παντοδυναμίας, ο Δήμαρχος της πόλης θα είχε στρώσει ένα κόκκινο χαλί από την Ιχθυόσκαλα μέχρι το ΛΙΜΑΝΑΚΙ για να τον υποδεχτεί. Ο Βρεττάκος όχι ΜΟΝΟ δεν το έκανε, αλλά έλαμψε και δια της απουσίας του. Τα αποτελέσματα την Κυριακή το βράδυ τον ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ και ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ εκείνους που έλεγαν ότι ο Τσίπρας κατέβηκε στο Κερατσίνι για να στηρίξει τον Βρεττάκο.
Στις Εθνικές εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην Β' Πειραιά ποσοστό γύρω στο 42%, την στιγμή που ο άγνωστος τότε Βρεττάκος στις δημοτικές εκλογές του 2014 κατάφερε μετά βίας να πάρει 18%...

Στις Ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 15 ολόκληρες μονάδες, αφού πήρε στην Β' Πειραιά 27,7%. Την ίδια στιγμή Βρεττάκος πήρε 46% ανεβαίνοντας 28 ολόκληρες μονάδες...
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Το προφανές!!! Ο Βρεττάκος έκανε σχεδόν τα πάντα σωστά, όσον αφορά την στρατηγική. Η ιστορία έγραψε πως πήρε ένα ποσοστό που είχαμε να δούμε από την δεύτερη θητεία του Δημήτρη Σαράφογλου. Δεν θα επεκταθούμε στα υπόλοιπα. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε και να τα γράφουμε για 4 ολόκληρα χρόνια.
Πάμε στον Παναγιώτη Διαλινάκη. Η παρουσία του ιδίου αλλά και του συνδυασμού του σε επικοινωνιακό επίπεδο υπήρξε υποτονική. Μιλάμε για μια ισχυρή υποψηφιότητα η οποία δεν αναδείχτηκε όπως έπρεπε. Γνωρίζουμε τον Παναγιώτη γύρω στα 25 χρόνια. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιστήμονα και άνθρωπο, όποιος έζησε κατ’ επιλογή του, την πολιτική και αυτοδιοικητική του έρημο. Αντικειμενικά ο Διαλινάκης ανέκαθεν υπήρξε πολιτικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ για την πόλη και ο πρώτος που πρέπει να το κατανοήσει είναι ο ίδιος. Το ποσοστό που πήρε, βάσει συνθηκών, δηλαδή με δύο «αντάρτικες» υποψηφιότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς ήταν πολύ καλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως στις εκλογές του 2014 οι δύο πρώτοι Τζανής και Βρεττάκος πήραν περίπου όσο ο Διαλινάκης το 2019. Μάλιστα ο λεγόμενος «Νέστορας» της κεντροδεξιάς στο Κερατσίνι ο άνθρωπος που κέρδισε τον δήμο 2 φορές ο Φώτης Μελάς, είχε πάρει λιγότερο απ’ όσο ο Διαλινάκης και χωρίς να υπάρχουν αντάρτικα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν «ζητήματα» στις σχέσεις του Διαλινάκη με το περιβάλλον του Φώτη Μελά. Δεν είναι σωστό να κρύβεται… Σωστό είναι να διορθώνεται. ΜΟΝΟ ο Κώστας ο Κούβαρης, ο οποίος για πολλοστή φορά απέδειξε πόσο ΑΝΔΡΑΣ είναι, τον στήριξε όπως έπρεπε. Στο δια ταύτα, θα πρέπει να πούμε πως είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει τώρα τον Δήμο ο Παναγιώτης, ωστόσο αν μείνει στην πόλη 4 χρόνια, περιορίσει τα επικοινωνιακά του λάθη και κάνει κανονική αντιπολίτευση, έχει πολλές ελπίδες για την επόμενη φορά.
Πάμε στον Φίλιππο Καμπούρη… Και αυτόν τον γνωρίζουμε καμιά εικοσαριά χρόνια. Σαφώς και αναδεικνύεται ΜΑΚΡΑΝ ο νικητής της επικοινωνίας στην πόλη. Έβαλε στην ατζέντα ζητήματα με υπερβολικό είναι αλήθεια τρόπο, με τα οποία είτε μας αρέσει είτε όχι, ασχολήθηκε η κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως τους περισσότερους τους φοβίζει το «φαινόμενο Καμπούρης». Άλλοι τον λένε περιθωριακό, άλλοι τηλεοπτικό υποπροϊόν, άλλοι τον λένε ακροδεξιό. Εγώ ξέρω ότι βγήκε τρίτος. Δεν τον ξεπλένω… Φυσικά και ΔΕΝ μου άρεσε όλη αυτή η ιστορία με το Τζαμί, την οποία την θεωρώ πυροτέχνημα. Επίσης καθόλου δεν μου άρεσε που γέμισε την πόλη με βινύλια, όπως ο Βρεττάκος, ενώ είχε διαφωνήσει στην διαπαραταξιακή με την συγκεκριμένη επιλογή του Δημάρχου. Θα πω την αμαρτία μου όμως… Οι δύο πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν μαζί του (Αβραμίδης-Μαυρούτσος), ΜΟΝΟ ακροδεξιοί και γραφικοί δεν είναι. Είμαι σίγουρος πως θα τους ήθελαν στον συνδυασμό τους πολλοί από τους υπόλοιπους…
Πάμε στην Λαϊκή συσπείρωση του Γιώργου Καλαμαρά. ΜΑΛΛΟΝ πρόκειται για την αρνητική έκπληξη των εκλογών, την οποία προσωπικά δεν την περίμενα. Έχοντας γνωρίσει και τον Ηλία τον Πατίδη και τον Γιώργο Καλαμαρά, πίστευα πως έχουν την δυναμική σαν πρόσωπα να πάρουν πολύ περισσότερους ψήφους από τους παραδοσιακούς του ΚΚΕ. Νέα και καθαρά παιδιά με λόγο και άποψη. Και όμως… πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ ψήφισαν Βρεττάκο ρίχνοντας κατά 6 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι προφανές πως κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει και όχι βέβαια ο επικεφαλής, που προσωπικά μου είναι ο πιο συμπαθής απ’ όλους. Κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει στο σκεπτικό του ΚΚΕ, το οποίο αποφεύγει την εξουσία όπως ο διάολος το λιβάνι.
Γιώργος Τσιρίδης. Σίγουρα είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους που έβαλαν σε έξοδα τον Βρεττάκο και τον Διαλινάκη, οδηγώντας την μάχη στον δεύτερο γύρο. Λογικά οι σχεδόν 1000 ψήφοι που πήρε στην Δραπετσώνα, θα πήγαιναν στον Βρεττάκο. Για του Κερατσινίου, δεν είμαι τόσο σίγουρος. Εξαιρετική αυτοδιοικητική προσωπικότητα, ενδεχομένως η πιο καταρτισμένη απ’ όλες. Πολύ δυνατός στην Δραπετσώνα. Λιγότερο δυνατός στο Κερατσίνι. Είχε ισχυρές στηρίξεις και δυνατό ψηφοδέλτιο γεμάτο ονόματα. Επικοινωνιακά κι αυτός υπήρξε λίγο υποτονικός, θεωρητικά λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά κατά την γνώμη μας πήγε πολύ καλά. Το μόνο που δεν μας άρεσε, ήταν η υπερβολή του δεύτερου γύρου. Όταν λες ότι πας δεύτερο γύρο και βγαίνεις πέμπτος με 6%, είναι κάπως δύσκολο να το διαχειριστείς την επόμενη μέρα. Αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, αλλά ο Γιώργος Τσιρίδης είναι σοβαρός και έχουμε μεγάλες απαιτήσεις απ’ αυτόν.
Βάνα Δατσέρη. Μαζί με τον Τσιρίδη έστειλαν την μάχη στον δεύτερο γύρο. Η ίδια στην ανακοίνωση της αναφέρει πως το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για εκείνη. Θα μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε. Όταν δήλωσε πως θα είναι υποψήφια Δήμαρχος, ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν περίμενε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος. Από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα κατάφερε τα εξής: Ήταν υποψήφια και μάλιστα με ποιοτικό ψηφοδέλτιο. Κατέθεσε πρόγραμμα για κάθε γειτονιά της πόλης. ΙΣΩΣ ήταν η ΜΟΝΗ που το έκανε με τόσο σαφή και ΞΕΚΑΘΑΡΟ τρόπο. ΙΣΩΣ ήταν η μόνη που έκανε αντιπολίτευση στον Βρεττάκο και το κυριότερο όσοι ΔΕΝ την γνώριζαν σχημάτισαν καλή άποψη για εκείνη (δεύτερη σε θετική γνώμη, μετά τον Βρεττάκο). Τι δεν έκανε σωστά; Δεν γέμισε αφίσες και φυλλάδια όλη την πόλη για να την μάθουν, αφού κάτω από την Σαλαμίνος σχεδόν δεν την ήξεραν καν. Σωστό ή λάθος μικρή σημασία έχει. Η ίδια λέει πως θα συνεχίσει. Αν οργανωθεί καλύτερα και δουλέψει 4 χρόνια, έχει πολλές πιθανότητες να είναι η έκπληξη των επόμενων εκλογών.
Ελένη Δαβγιώτη-Ρούκουνα. Κατά την γνώμη μας πήγε πολύ καλά τηρουμένων των αναλογιών. Είχε γεμάτο ψηφοδέλτιο από πολύ νωρίς. Στην περιοχή της πήγε πολύ καλά (Άγιος Παντελεήμονας) και το ποσοστό που πήρε δείχνει πως δεν πρέπει να την υποτιμάει κανείς. Η πόλη την θέλει στα πολιτικά δρώμενα. Αν θέλει να συνεχίσει σαν υποψήφια Δήμαρχος, θα πρέπει να δουλέψει 4 χρόνια για να την μάθει ο κόσμος. Σε πολλές περιοχές και μάλιστα εκεί που υπάρχουν δεξιοί ψηφοφόροι δεν την γνώριζαν καν.
Παντελής Καμάς. ΟΙ στοιχηματικές εταιρείες τον είχαν φαβορί για δεύτερο γύρο. Εμείς χαριτολογώντας είχαμε γράψει ότι θα καταγράψει περίπου το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ το 2014 (4%). Μας προκάλεσε να στοιχηματίσουμε. Δεν το κάναμε, αφενός γιατί είμαστε κατά του τζόγου, αφετέρου γιατί δεν είχαμε τα χρήματα για να τζογάρουμε και το κυριότερο ενδόμυχα πιστεύαμε ότι θα πάρει περισσότερο από 4%. Αν το είχαμε κάνει σήμερα θα είχαμε πάει ταμείο. Σίγουρα είναι  αξιολόγος, με εξαιρετικό πολιτικό λόγο, με ΠΡΟΤΑΣΗ για την πόλη και με κάποιους εκλεκτούς ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο του. Στην επικοινωνία τα πήγε αρκετά καλά, αν και ο ίδιος δεν είναι καθόλου επικοινωνιακός. Δεν γνωρίζουμε αν την επόμενη φορά θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος ή θα μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα του προτείναμε, αν τον ενδιαφέρει η άποψη μας, να πάψει να ασχολείται με τους άλλους και να συγκεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει ο ίδιος καλύτερα.
Ακρίτας Καλούσης. Ελάχιστοι πήραν χαμπάρι ότι είναι υποψήφιος. Εμείς διαβάσαμε λέξη προς λέξη αυτά που έγραψε. Αν η κοινωνία ήταν ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ο κ. Καλούσης θα ήταν ΗΔΗ δημοτικός σύμβουλος. Φωνές σαν την δική του ΑΞΙΖΕΙ να ακούγονται. Δυστυχώς όμως η κοινωνία μας ΔΕΝ είναι αξιοκρατική και δεν κατάφερε να πάρει ούτε 1%. Θα τον παρακολουθούμε. Respect για την επιλογή του να στηθεί στην Παύλου Φύσσα και να παίζει Black Sabbath… Εύκολα τον ψήφιζα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου